GYIK - Felvételi kérdések

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Gyakran ismételt kérdések

Felvételi eljárás

 

1. Milyen képzésekre nyújthatom be a jelentkezésemet?

A www.felvi.hu oldalon a Felvételi / Egyetemek, főiskolák menüpontban megtalálhatóak az aktuális felvételi eljárásban meghirdetett képzések intézmények szerinti lebontásban.

A PTE által kínált képzésekről a https://pte.hu/ weboldalon, a Felvételizők menüpontban is tájékozódhat.

 

2. Milyen teendőim vannak a felvételi eljárás során? Milyen határidőkre kell odafigyelnem?

A www.felvi.huoldalon a Felvételi tájékoztató menüpontban az aktuális félévben induló képzések katalógusában, a Teendők, határidők menüpontban megtalálhatóak.

 

3. Mikor vannak nyílt napok a PTE Karain?

A PTE egyes Karain különböző időpontokban van lehetőség a nyílt napokon való részvételre. Az aktuális időpontok a http://felveteli.pte.hu/ weboldalon, a Felvételi információk / Nyílt napok menüponton belül megtalálhatóak, illetve az egyes Karok saját weboldalain is fel vannak tüntetve. 

 

4. Hogyan tudom kiszámolni a felvételi pontjaimat alap- és osztatlan képzésre történő jelentkezés esetén?

A https://www.felvi.hu/ weboldalon a Szolgáltatások / Pontszámító kalkulátor menüpontban elérhető kalkulátor segítségével kiszámíthatóak a pontok.

A Pontszámítási eljárás leírásáról szóló tájékoztató anyag és a Pontszámító kalkulátor elérhetőek a PTE weboldaláról is, a http://felveteli.pte.hu/ weboldalon a Ponthatárok / Pontszámítás menüpontban.

 

5. A korábban megszerzett felsőfokú oklevelem minősítése is lehet a pontszámítás alapja, hogyha alap- és/vagy osztatlan képzésre jelentkezem?

Igen, a https://www.felvi.hu/ oldalon található felvételi tájékoztatóban alap- és osztatlan képzésben meghirdetett szak neve mellett szerepel az az információ, hogy a jelentkezőnek számítható-e pont a már meglévő felsőfokú oklevele alapján. Intézményünk képzései vonatkozásában a pontszámítás részletei a következő linken tekinthetők meg:

http://kti.pte.hu/sites/kti.pte.hu/files/files/Felveteli/oklevelpont_pontszamitas_2017a.pdf

A pontszámítás alapja lehet minden, a 2011. évi CCIV. törvény (Nftv.) 3. § (1) bekezdése szerinti oklevél. Ennek megfelelően felvételi pontszám a felsőoktatási szakképzésben és szakirányú továbbképzésben szerzett oklevél alapján alap- és osztatlan képzésre való jelentkezés esetén nem számítható.

 

6. Mikor és milyen  módon kapok értesítést a felvételi vizsgáról?

A felvételi vizsga időpontjáról a Központi Tanulmányi Iroda értesíti a jelentkezőket a felvételi eljárás során megadott e-mail címen, legkésőbb a vizsga előtt 15 nappal. A behívólevél tartalmazza a felvételi vizsgával kapcsolatos információkat.

 

7. Mikor lesz a felvételi vizsgám, kell-e fizetnem érte?

A https://www.felvi.hu/  oldalon a Felvételi tájékoztató menüpontban az aktuális felvételi eljárást kiválasztva, A legfontosabb táblázatok menüpontban megtalálható a  7. számú táblázat: Vizsgaidőpontok, vizsgadíjak címmel. Ez a táblázat tartalmazza a felvételi vizsgák időpontjait és költségeit.

 

8. Hány többletpontot kaphatok?

A https://www.felvi.hu/  oldalon a Felvételi tájékoztató menüpontban az aktuális felvételi eljárást kiválasztva, A legfontosabb táblázatok menüpontban található, A többletpontok rendszere című táblázat tartalmazza a jelentkezőknek adható többletpontokat.

 

9. Melyik mesterképzésre jelentkezhetek a korábban megszerzett diplomámmal?

A https://www.felvi.hu/  oldalon a Felvételi tájékoztató menüpontban az aktuális felvételi eljárást kiválasztva, A mesterképzésre jelentkezés speciális szabályai / Előzményként elfogadott szakok, kreditelismerés menüpontban megtalálható, hogy milyen korábban szerezett végzettséggel (szakokkal) melyik mesterképzésre lehet jelentkezni. A mesterképzések bemeneti követelményeit A legfontosabb táblázatok menüpontban elérhető 3. sz. táblázat: Bemeneti követelmények a tájékoztatóban meghirdetett mesterképzések esetében tartalmazza.

 

10. Az oklevelem nem tartalmaz minősítést, mi a teendőm ebben az esetben?

A https://www.felvi.hu/ oldalon a Szolgáltatások / Kérvénytár menüpontban megtalálható és letölthető az erre vonatkozó, kitöltendő igazolás: IGAZOLÁS az oklevél minősítéséről vagy a záróvizsga eredményéről a felvételi eljáráshoz néven.

 

11. Mekkora összegű önköltséget kell fizetnem félévente?

A https://www.felvi.hu/ oldalon a Szolgáltatások / Egyetemek, főiskolák menüpontban, az aktuális felvételi eljárást, majd a meghirdetett képzést kiválasztva megtekinthető az önköltség összege, amit félévente fizetni kell.

 

12. Mikor jelentkezhetek állami ösztöndíjas képzésre?

Alapesetben egy hallgató 12 féléven keresztül folytathat támogatottként tanulmányokat. Csak abban az esetben jelentkezzen állami ösztöndíjas képzésre, ha még rendelkezésére áll(nak) támogatott félév(ek).

Ha úgy nyer felvételt állami ösztöndíjas képzésre, hogy kimerítette a támogatási idejét, akkor a képzésre való beiratkozás után, a képzés első félévében átsorolásra kerül önköltséges finanszírozási formába.

A rendelkezésre álló támogatási időt a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) tartja nyilván. Az Önről a FIR-ben nyilvántartott adatokat a magyarorszag.hu weboldalra való belépés után ellenőrizheti, a következők szerint:

Ügyintézés – Szolgáltatások – Felsőoktatási Információs Rendszer – Használom a szolgáltatást. Az adatok lekérdezéséhez az Ön oktatási azonosítójára lesz szükség.

 

A támogatott félévek kiszámításáról szóló tájékoztató a következő linken érhető el:

https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/felsooktatasimuhely/FIR_fuzet_06_Tamido_szamitas_HLG_20150131.pdf

 

Az állami ösztöndíjas képzéssel kapcsolatos információk itt érhetők el:

https://www.oktatas.hu/felsooktatas/osztondijas_kepzes/gyik

 

13. Lekéstem a felvételiről, van lehetőségem a pótfelvételi eljárás során jelentkezni?

Az általános felvételi eljárásban kialakult ponthatárok kihirdetése után jelennek meg a pótfelvételi eljárásban meghirdetett szakok adatai, melyek csak önköltséges finanszírozási formában jelölhetők meg.

A meghirdetett szakok a https://www.felvi.hu/oldalon lesznek majd elérhetőek.

 

 

 

You shall not pass!