Diákhitel

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Diákhitel

 

A Diákhitel speciális, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók által igényelhető alacsony kamatozású, illetve kamatmentes kölcsön. Célja, hogy azoknak a fiataloknak nyújtson pénzügyi segítséget, akik diplomát szeretnének szerezni, de a tanuláshoz szükséges források csupán részben, vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésükre. A hitel igényléséhez nincs szükség igazolt jövedelemre, nem kell kezes, sem egyéb fedezet.

Az igényelhető hiteltípusokról az alábbiakban tájékozódhat:

 

Közlemények:

Kedvezményes bankszámla nyitási lehetőség diákhitelt igénybe vevő hallgatók számára

Diákhitel közlemény - 2022. június 27.

 


 

 

Diákhitel1 (DH1 - szabad felhasználású hitel)

Szabad felhasználású hitelként a felsőoktatási tanulmányok alatt bármilyen költség kiegyenlítésére felhasználható. Állami ösztöndíjas, illetve önköltséges hallgatók egyaránt igényelhetik.

Igényelhető összeg: havi rendszerességgel 15 ezer forinttól maximum 150 ezer forintig, vagy félévente egy összegben, maximum 750 ezer forintig. 

Fontos változás, hogy a 2020/2021. tanév II. félévétől megszűnt az engedményezés lehetősége. A továbbiakban DH1-ből a költségtérítés/önköltség összegét a hallgató saját maga tudja kiegyenlíteni banki utalással, a hitel folyósítását követően.

Igényelni a Neptun rendszerben, belépést követően az Ügyintézés / Diákhitel igénylés menüponton keresztül lehet. Ha a Neptun rendszer nem elérhető, az igénylés a www.diakhiteldirekt.hu oldalról is elindítható.

Kitöltés és nyomtatás után az igényléshez kapcsolódó adategyeztetést a Tanulmányi Osztályán vagy Irodánk Ügyfélszolgálatán tudja megtenni. Amennyiben nincs lehetősége Pécsett adatokat egyeztetni, úgy az igénylés kinyomtatása után bármelyik bankban vagy postán van lehetőség az adategyeztetésre. Erről bővebben itt olvashat: https://diakhitel.hu/igenyles/

A hitelével, illetve szerződésével kapcsolatos információk folyamatos nyomonkövetése, a későbbi gyorsabb ügyintézés, illetve a Diákhitel Központtal való egyszerűbb kapcsolattartás érdekében javasoljuk Diákhitel Direkt fiók létrehozását a www.diakhiteldirekt.hu oldalon.

Ha tanulmányai során személyes, vagy képzési adataiban változás áll be, illetve a hitelösszegre vonatkozóan módosítást szeretne kezdeményezni, akkor azt mindenképpen jelezze a Diákhitel Központ felé a Diákhitel Direkt felületen keresztül, vagy elérhetőségeik egyikén (https://diakhitel.hu/elerhetoseg/)

 

A Diákhitel1- re vonatkozóan bővebb információt a https://diakhitel.hu/diakhitel1 weboldalon talál.

 

Diákhitel2 (DH2 - kötött felhasználású hitel)

Kötött felhasználású hitelként a felsőoktatási tanulmányok alatt kizárólag az önköltség (az idegennyelvi hozzájárulást is ideértve) kiegyenlítésére használható fel. Ennek megfelelően csak önköltséges hallgatók igényelhetik. Az igényelt összeget az önköltség erejéig a Diákhitel Központ közvetlenül az Egyetemnek utalja át. 

Az igényelhető összeg maximum akkora lehet, amekkora az intézmény által az adott képzésen megállapított önköltség összege. 

 

Igényelni a Neptun rendszerben, belépést követően az Ügyintézés / Diákhitel igénylés menüponton keresztül lehet. Ha a Neptun rendszer nem elérhető, az igénylés a www.diakhiteldirekt.hu oldalról is elindítható.

Kitöltés után az igényléshez kapcsolódó adategyeztetést a Tanulmányi Osztályán vagy Irodánk Ügyfélszolgálatán tudja megtenni. Amennyiben nincs lehetősége Pécsett adatokat egyeztetni, úgy az igénylés kinyomtatása után bármelyik bankban vagy postán van lehetőség az adategyeztetésre. Bővebben: https://diakhitel.hu/igenyles/

 

A sikeres adategyeztetést követően a Neptunban a következő beállításokat kell elvégeznie:

  • a Pénzügyek / Beállítások/Diákhitel 2 menüpontra kattintva, gépelje be a szerződésszámát a tanulmányi rendszerbe. 
  • ezután lesz lehetősége az „Önköltség” típusú kiírásaihoz a szerződésszám hozzárendelésére (az adott kiíráson állva a (+) jel kiválasztásával a „Diákhitel2”-t kell beállítani). Ezt a beállítást minden, hitellel kiegyenlíteni kívánt tételnél külön-külön tegye meg. Ezután lesz lehetősége képzésének aktuális félévét aktívra állítani.
  • a szerződésszám kiírt tételekhez való hozzárendelését minden félév kezdetekor el kell végezni.

 

A hitelével, illetve szerződésével kapcsolatos információk folyamatos nyomonkövetése, a későbbi gyorsabb ügyintézés, illetve a Diákhitel Központtal való egyszerűbb kapcsolattartás érdekében javasoljuk Diákhitel Direkt fiók létrehozását a www.diakhiteldirekt.hu oldalon.

Ha tanulmányai során személyes, vagy képzési adataiban változás áll be, illetve a hitelösszegre vonatkozóan módosítást szeretne kezdeményezni, akkor azt mindenképpen jelezze a Diákhitel Központ részére a Diákhitel Direkt felületen keresztül, vagy elérhetőségeik egyikén (https://diakhitel.hu/elerhetoseg/)

 

FONTOS! Amennyiben a képzése során változtatni szeretne a folyósítás menetén (szüneteltetni, illetve újraindítani szeretné), azt mindenképpen jelezni szükséges a Diákhitel Direkt felületen a megfelelő nyomtatvány kitöltésével. Így elkerülhető, hogy a hitelt a DHK átutalja az Egyetemnek, ha Ön arra az adott félévben nem tart igényt.

A Diákhitel2- re vonatkozóan bővebb információt a https://diakhitel.hu/diakhitel2 weboldalon talál.

You shall not pass!