Gyűjtőszámla

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Gyűjtőszámla

 

Neptunon keresztül többféle lehetőség van a fizetési kötelezettségek gyors és egyszerű kiegyenlítésére. Az egyik ilyen mód a gyűjtőszámlán keresztül történő utalás.

gyűjtőszámla azt jelenti, hogy a hallgató egy bankszámlára tetszőleges összegeket fizet be, melyek alapján a tanulmányi rendszer (TR) hallgatónként egyenleget képez. A hallgató ebből az egyenlegből gazdálkodhat, és a számára előírt befizetési kötelezettségeket tetszőleges sorrendben rendezheti. A hallgató a kiegyenlítések során nem lépheti át a rendelkezésére álló, általa feltöltött egyenleget. Amennyiben az egyenleg nem kerül teljes mértékben felhasználásra tanulmányai során, a jogviszony megszűnésekor vagy idő közben, kérése alapján, visszautalható az Ön számára.

A web-es felületre belépést követően a felső menüsoron a “Pénzügyek” fülre kattintva, a “Befizetés” lehetőséget választva listázhatók a kiegyenlítésre váró tételek. Amennyiben a gyűjtőszámlára korábban már utalt összeget, akkor annak erejéig teljesítheti a fizetési kötelezettségét.

A gyűjtőszámlán keresztül történő utalás nagy előnye, hogy a gyűjtőszámlára utalt összeg felett már az utalást követő banki nap délutánján rendelkezhet. A Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) 47/B § (6) bekezdése értelmében a lejárt fizetési határidejű kiírást a gyűjtőszámláról automatikusan kiegyenlíti a PTE, amennyiben van rá fedezet.

 

Ha a gyűjtőszámlára korábban már utalt összeget, akkor a Pénzügyek / Befizetés menüponton a szűrési feltételek (félév, státusz) fölött megjelennek a gyűjtőszámlával kapcsolatos információk (gyűjtőszámla száma, egyenleg).

 

 

Gyűjtőszámla feltöltése

A gyűjtőszámla feltöltéséhez az Egyetem Magyar Államkincstárnál erre a célra nyitott számlájára szükséges utalni.

Számlaszám: 10024003-00282716-01120008 MÁK

A számlára rózsaszín csekken is lehetőség van befizetni, azonban ennek beazonosítása automatikusan nem lehetséges, ezért kérjük, hogy ilyen jellegű befizetésének a tényét minden esetben jelezze az infokti@pte.hu email címen. A rózsaszín csekken történő befizetés átfutási ideje hosszabb, mint a gyűjtőszámlára történő közvetlen utalásé.

 

Az utalás során mindenképpen meg kell adni a Neptun kódot annak érdekében, hogy az összeg az utalás elindítását követő banki napon megérkezzen a gyűjtőszámlára. A közleménybe az „NK-„ rövidítés után kell beírni a Neptun kódot (például: NK-N3PT0N). Egyéb azonosító adat (például jogcím) megadására ebben az esetben nincs szükség.

Amennyiben a gyűjtőszámlára utalt összeg nem rendelhető hallgatóhoz, akkor az visszautalásra kerül arra a bankszámlára, amelyről az utalást indították.

Befizetés

A befizetéshez a megszokott módon ki kell jelölni a kiegyenlíteni kívánt tételt, majd a Befizet gombra kell kattintani.

Megerősítő kérés érkezik.

Az igenre kattintva az oldal a befizetési mód választó ablakhoz navigál, amelyben megadhatjuk, honnan kívánjuk a befizetést megtenni. Gyűjtőszámlás befizetés esetén a Gyűjtőszámlás fizetés módot kell választani, és hozzá megadni a legördülő mező segítségével azt a számlát, amelyről a befizetést végre kívánjuk hajtani.

A Befizet gombra kattintva visszajelző üzenet tájékoztat a tétel kiegyenlítéséről, illetve érdemes ellenőrizni a Pénzügyek / Befizetések menüponton a frissen kiegyenlített tétel státuszának változását.

Automatikus teljesítés

A Térítési és Juttatási Szabályzat (TJSZ) 47/B § (6) bekezdése értelmében a lejárt fizetési határidejű kiírást a gyűjtőszámláról automatikusan kiegyenlíti a PTE, amennyiben van rá fedezet.

Visszautalás gyűjtőszámláról

A “Tranzakciós lista” felületen egy szűrhető listában megtekinthető az összes korábbi pénzügyi tranzakció adata. Amennyiben nincs lejárt fizetési határidejű tartozás a tanulmányi rendszerben, lehetőség van a felgyűlt egyenleg visszautalásátkérni írásbeli kérelem Központi Tanulmányi Irodára való benyújtásával. Visszautalni arra a bankszámlára lehet, amelyről az utalás érkezett. A visszautalást az Egyetemnek jóvá kell hagynia.

You shall not pass!